Vi har mod och tro på att samhället går att förändra, att stå emot retorik som försöker skilja människor åt, stå emot de som försöker förminska vissa människors värde, stå emot egoism och populism. Istället stå upp för humanism.
Ett liv i trygghet och säkerhet i ett samhälle som står upp för att var och en ger efter sin förmåga och där välfärden ges åt var och en efter behov. En trygghet fri från förföljelser och diskriminering, brottslighet och otrygghet. Men också en trygghet som ger människor modet att våga satsa på framtiden, känna att välfärden finns när man behöver den genom livets alla skeenden. Storhet att känna tillit till sina medmänniskor.
Trygghet i en ny tid kräver också nya lösningar, nya relationer mellan människor och att den upplevda vardagen påverkar synen på framtiden. Artikel 1 i FNs konvention om de mänskliga rättigheterna lyder: ”Alla människor är födda, fria och lika i värde och rättigheter. De har utrustats med förnuft och samvete och bör handla gentemot varandra i en anda av gemenskap.” Om vi har utrustats med förnuft och samvete, hur bygger vi då ett samhälle som talar till just människors förnuft och samvete? Hur skapas en anda av gemenskap där vi möter varandra med respekt för och omsorg om varandra?
LUCS bildades ur erfarenhet och övertygelse om att det är genom vardagens praktik som gemenskap byggs och förtroendet för varandra stärks. I det arbetet är civilsamhället de viktigaste och självklara aktörerna. De byggs och befolkas av lokalsamhällets egna invånare, de känner utmaningarna och lösningarna. Men även det offentliga samhället har avgörande betydelse för att förändra vardagen. De folkvalda är också lokalsamhällets egna invånare, besjälade av att göra samhället bättre, vardagen trygg och framtiden förhoppningsfull. Deras förmåga och vilja att stödja och styra så att den lokala kraften ges makt, utrymme och resurser att skapa god praktik för att handla gentemot varandra i en anda av gemenskap är central.
Verksamhetsåret 2017 har visat att det just är bra och god praktik som gör skillnad. Unesco LUCS och medlemmarnas ”kunskapspiloter” visar goda resultat. ”Välkomstjobb” har gett 60 personer jobb på kort tid och snabbat upp etableringsfasen för nyanlända, ”Språkvän” har skapat tillit och en personlig relation mellan människor, ”Antiryktesarbetet” har stärkt den lokala identiteten och skapat nätverk, ”Hälsoinformatörer” har byggt empowerment och skapat nya metoder att förebygga ohälsa och stärka cancerpreventionen. Dessa ”kunskapspiloter” är de första fyra av de totalt 19 stycken som certifierats av Unesco LUCS. De bedöms med andra ord har bidragit till utvecklad god praktik och har en särskild relevans att nu spridas till fler platser i landet.
Med stöd av statliga medel från ”Kommittén för inrättandet av en delegation mot segregation” kunde Unesco LUCS under hösten 2017 genomföra en efterlängtad uppföljning av de snart fyra år som vi verkat. Uppföljningen ger viktiga iakttagelser om vad vi bidragit med, vilka våra styrkor är, men framför allt vilka utvecklingsbehov vi har för att möta framtidens samhällsutmaningar och medlemmarnas förväntningar. Under hösten fattade också styrelsen beslut om en förändrad struktur för organisationen.
Utgångspunkten i denna förändring är att öka medlemmarnas inflytande och delaktighet över vilka samhällsutmaningar som Unesco LUCS ska fokusera att finna ny bra praktik för att möta. I takt med att organisationen nu växer ställs också nya krav på hur de medlemmar som inte representeras i styrelsen ska få makt och inflytande. Därför kommer medlemsmöten införas fyra gånger per år dit beslut om verksamhetsplan och andra strategiskt viktiga beslut flyttas från styrelsen.
Nu blickar vi redan in i 2018 års verksamhet och det är ett spännande och utmanande år på många sätt. En ny organisationsstruktur ska införas. Ett förnyat mandat ska sökas från Svenska Unescorådet för kommande år, ökat fokus på kommunikation och spridning av ”kunskapspiloterna” ska ske och styrelsen har beslutat att för första gången inrätta en egen anställning året ut.
Vår övertygelse om att samhället går att förändra, att skapa en anda av gemenskap där vi möter varandra med respekt för och omsorg om varandra är vår drivkraft. Vi ska stödja att relationer skapas för en förändring i vardagen. Där god praktik finns skapas tilltro och tillit till medmänniskor och en övertygelse om att framtiden byggs i en anda av gemenskap.
(Texten publicerades första gången som inledning till verksamhetsberättelsen för 2017)
Jens Sjöström, ordförande
I samband med varje årlig summering av verksamheten knyter LUCS ordförande samman samhällets stora frågor och utvecklingen i den egna verksamheten i en reflekterande text. För läsning, tankeställare, och inspiration. Detta är inledningen till verksamhetsberättelsen för 2017.