Text av Jens Sjöström, ordförande LUCS. Texten publicerades första gången som inledning till verksamhetsberättelsen för 2019.
Nästa år är det 10 år sedan vi startade arbetet med det som skulle komma att bli Unesco LUCS. Det var i en tid och en känsla hos många av oss där samhället kändes redo att ta nästa steg i den reella betydelsen av ”alla människors lika värde”. Normkritiskt förhållningssätt, ha modet att på djupet analysera hur ojämlikheten ser ut, vilka grupper i samhället som får ta del av resurserna, tydlighet i att stå upp mot rasism och främlingsfientlighet och viljan i att utveckla metoder för detta.
Inspirerade av Professor Sir Micheal Marmots rapporter startade Malmö stad år2010 Kommissionen för ett socialt hållbart Malmö och snart skulle fler kommuner komma följa efter, om än i mindre skala. Efter att FN upprepade gånger kritiserat Sverige för att inte ta fram statistik som synliggör utsatthet och ojämlikhet på etnisk grund, hudfärg eller andra indikationer på mångfald började även ett arbete för att synliggöra detta ta fart. Amnesty drev frågan att införa ”jämlikhetsdata” och flera kommuner däribland Botkyrka undersökte möjligheterna att införa metoden. Något som också finns på Unesco LUCS agenda. Förortsrörelser uppstod runt om i Sverige för att samla och stärka den lokala befolkningen för att påverka den egna samhällsutvecklingen i sitt närområde.
Det var ur denna känsla av förändringsvilja och att finna styrka och erfarenheter att förändra i människor vardag som Unesco LUCS grundades. Strävan och målet att uppnå en jämlik social, ekonomisk och politisk makt är grundläggande för att samhället ska bli framgångsrikt för alla.
Samhällsklimatet idag knappt ett decennium senare är radikalt förändrat och så även den samhällspolitiska debatten, såväl här i Sverige och i vår omvärld. Att samtala med de man lovade att inte samtala med, att lägga skuld på den som redan bär den tunga bördan att tvingats fly sin barndoms hem och omgivning, att stå vid de gränser, med armar i kors, som du när du vill kan lämna medan de som får flygbladet i sin hand är fångar i stormaktspolitik. När en pandemi vars första stora spridning i en världsdel gör att människor i vårt eget land utsätts för fördomsfullhet och utpekande för sitt utseendes eller härkomst skull.
Fascismens näring är inte bara att förstärka människors oro eller socialt, politiskt och ekonomiskt utanförskap. Det är också att de i strävan att bli samhällsomstörtande hela tiden har att vinna på att vara ytterligare extrema jämfört med övriga. Att försöka överta deras politik, försöka efterlikna den eller försöka blidka dess anhängare med samma argument är bara att normalisera det som igår var otänkbart. Så läggs grunden för att skapa en mörkrets spelplan där diskriminering inte längre ifrågasätts och där demokratins fri- och rättigheter inte längre försvaras.
Misströstan har aldrig legat för mig och så länge orättvisor, ojämlikhet, diskriminering och rasism kvarstår så kvarstår också kampen att bekämpa dem. Att stå upp mot fördomen i vardagslivet, var hän vi möter den kräver ett mod hos var och en hos oss att våga agera, stå upp för allas lika värde och kunna säga, jag var en av de som stod emot och tog ställning för en medmänniska och vår frihet. Kommande generationer kommer syna våra ageranden idag. Astrid Lindgren sa ”Ibland måste man göra saker man inte vågar, annars är man ingen människa utan bara en liten lort.”
Vi måste var och en bestämma oss hur vi vill ha det. Det gäller dig och mig, det gäller de demokratiska politiska partierna, det gäller journalister och opinionsbildare, det gäller de som har inflytande över människors livsval.
Nelson Mandela sa att ”Bara skrivbordspolitiker är immuna mot att begå misstag. Fel och brister är en naturlig del av politiskt handlande.” Det är i detta Unesco LUCS är ett redskap att förändra och skapa gemenskap, nyfikenhet och delaktighet. Att lära av misstag likväl som av framgång kräver att vi överhuvudtaget vågar försöka, annars har vi ingenting att lära av alls. Bara så kan vi skapa strukturer som hjälper människor att övervinna rädslor och bekämpa okunnighet.
Jens Sjöström, ordförande
I samband med varje årlig summering av verksamheten knyter LUCS ordförande samman samhällets stora frågor och utvecklingen i den egna verksamheten i en reflekterande text. För läsning, tankeställare, och inspiration. Detta är inledningen till verksamhetsberättelsen för 2019.
Commenti