LUCS står för Local Unesco Collaboration Sweden och invigdes i maj 2014 på Mångkulturellt centrum i Botkyrka. Grundarna är tre svenska kommuner – Botkyrka, Eskilstuna och Malmö. Unesco LUCS har sitt ursprung i samarbetet inom European Coalition of Cities Against Racism (ECCAR) som etablerades 2004 på initiativ av Unesco. Formellt ingår centret i samarbete med både Unesco och Svenska Unescorådet.
Som första LUCS i Norden, syftar verksamheten till att skapa hållbara platser som präglas av social jämlikhet och lika rättigheter och möjligheter för alla. Målet är att få fram hållbara lösningar som kan spridas inom landet till de egna aktörerna i LUCS och tillbaka till Unesco som inspiration till en samhällsutveckling nationellt och internationellt utifrån LUCS syfte.
LUCS kansli är placerat vid Mångkulturellt centrum (MKC) i Fittja.
Avsiktsförklaring
Utgångspunkten för de etiska riktlinjerna är LUCS tre ställningstaganden:
- Som medlemmar bejakar vi komplexiteten i frågor om identitet, hemmahörande och sammanhållning. Allt fler frågor behöver hanteras i en etnisk och religiöst och blandad befolkning på ett långsiktigt hållbart och inkluderande sätt.
- Vi åtar oss att i praktiken främja alla människors lika värde och okränkbarhet, oavsett hudfärg, etnicitet, religion, kön, ålder, funktionsnedsättning eller sexuell läggning.
- All verksamhet som utvecklas ska bygga på en grund som inte gör skillnad på människor, eller tilldelar dem egenskaper p.g.a. någon av de sju i Sverige lagstadgade diskrimineringsgrunder. All verksamhet ska bygga på en medveten antirasistisk grund.
Styrelse
Som Unescos formella representant i Sverige har Svenska Unescorådet en observatörsplats i styrelsen för att säkerställa att Unescos agenda återspeglas i verksamheten. Som grundare har Botkyrka, Malmö och Eskilstuna kommun var sin permanent plats i styrelsen. Därutöver ska styrelsen bestå av representanter från vardera offentliga sektorn, civilsamhället, samt forskare eller högskolor.
Ordförande: Jens Sjöström (S), Botkyrka
Vice ordförande: Marie Svensson (S), Eskilstuna
Kassör: Kenneth Persson (S), Borlänge
Ewa Bertz (L), Malmö
Dilan Aksoy, Rädda Barnen
Linda Jonsson, Mälardalens högskola
Paul Lappalainen, forskare och jurist
Cecilia Safaee, Futebol dá força
Karin Borevi, Södertörns högskola
Karin Heri, Malmö FF
Bo Johansson, Botkyrkabyggen
Johan Ekblad, Malmö mot diskriminering
Helene Blomberg, HFAB
Suppleanter
Mats Einarsson (V), Botkyrka
John Roslund (M), Malmö
Maria Chergui (V), Eskilstuna
Revisorer och revisorssuppleanter
Auktoriserad revisor: Mats Blomgren, PWC
Lekmannarevisor: Donald Eriksson, Botkyrka
Revisorssuppleant: vakant, Malmö
Revisorssuppleant: vakant, Eskilstuna
Valberedning
Sammankallande: Johanna Sjöwall, Malmö
Lume Mehmeti, Botkyrka
René León Rosales, Mångkulturellt centrum
UNESCO
Unesco är FN:s organisation för utbildning, vetenskap, kultur och kommunikation, och bildades 1945 för att arbeta för fred och säkerhet.
SVENSKA UNESCORÅDET
Svenska Unescorådet är Sveriges nationalkommission för Unesco med uppdraget att ge råd till Sveriges regering om Unescos verksamhet och att sprida information om Unesco i Sverige.