Intervju med Evelina Lundqvist, medgrundare till den ideella organisationen Interkulturella Städer Sverige
Som medlem i LUCS (Föreningen för lokal Unesco-samverkan Sverige) ingår man i en kunskapsplattform bestående av aktörer som genom utbyte av erfarenheter, perspektiv och inspiration arbetar för gemensamt att driva en utveckling mot framväxt av hållbara platser som präglas av social jämlikhet och lika rättigheter och möjligheter för alla.
Interkulturella Städer Sverige är en partipolitiskt och religiöst obunden ideell föreningen som arbetar för interkulturell integration och samhällsbyggande. Genom utbildning, rådgivning, erfahrenhetsutbyte och utveckling av politik och praxis ger föreningen ger stöd till offentliga och privata aktörer att på bästa sätt arbeta med interkulturell integration och samhällsbyggande.
Vad är ditt namn, titel och arbetsplats?
Evelina Lundqvist, jag är medgrundare till den ideella organisationen Interkulturella Städer Sverige. Jag är verksamhetsutvecklare och projektledare, specifikt med fokus på vårt första större projekt i föreningen, det EU-kommissionsfinanserade projektet NET IDEA.
Hur ser du på ert medlemskap i LUCS och varför har ni valt att engagera er?
För oss är medlemskapet i LUCS strategiskt mycket viktigt. LUCS och medlemmarnas arbete för social jämlikhet och lika rättigheter och möjligheter för alla är viktigare än någonsin. Genom nätverket får vi inblick i vad andra organisationer gör, vilka utmaningar de stöter på och hur de skapar och implementerar lösningar. Nätverket är tight, och alla är otroligt engagerade och kunniga, söker smarta lösningar med bibehållen kompass och positiv syn på individen som kapabel. Vi ser att LUCS navigerar stadigt i arbetet för social jämlikhet och lika rättigheter. LUCS är helt rätt arena för oss, såklart, för att få stöd och uthållighet i vårt eget arbete, inhämta kunskap och inspiration, men också för oss att dela med oss av det vi gör och våra nätverk.
På vilket sätt arbetar ni med social hållbarhet, social jämlikhet och lika rättigheter idag?
Vi arbetar för att bli ett officiellt nätverk under Europarådets program för interkulturella städer. Botkyrka kommun har varit medlem i det internationella nätverket sedan 2011 och är därmed automatiskt medlem i det svenska nätverket. Flera svenska städer har visat intresse och nosar på möjligheten att bli en del av det blivande svenska nätverket. Våra systerorganisationer i exempelvis Portugal, Spanien och Italien har redan många engagerade medlemsstäder i sina respektive nätverk. Fokus i nätverken är hur städerna implementerar och utvecklar arbetet med ett interkulturellt förhållningssätt och interkulturell integration på strategisk politiskt nivå, såväl som lokal tjänstepersonsnivå, men också i civilsamhället och näringslivet.
Just nu är vi också mitt uppe i genomförandet av våra två första större projekt som finansieras av EU-kommissionen. Jag jobbar framförallt med projektet NET-IDEA, en nätt förkortning av projektnamnet “Network of European Towns for Interculturalism, Diversity, Equality & Anti-Discrimination”. Förutom Interkulturella Städer Sverige är Botkyrka kommun och Linköpings kommun svenska partners i konsortiet som också har medlemmar från våra systerorganisationer: ICEI i Italien, DIVERSIT, ACI i Spanien, RPCI i Portugal samt städerna Lublin i Polen och Erlangen i Tyskland. Under våren har vi genom NET-IDEA-projektet utbildat cirka 45 tjänstepersoner och representanter från civilsamhällesorganisationer i interkulturellt ledarskap. Nu går projektet in i en fas av möjlighet till kollegialt utbyte kring interkulturellt förhållningssätt och ledarskap. Efter utvärderingen kommer vi att börja erbjuda utbildningskonceptet inklusive kollegiala utbyten till fler svenska kommuner och aktörer. Vi ser jättegärna att fler och nya städer och civilsamhällesorganisationer som är nyfikna på det här arbetssättet ansluter sig till aktiviteterna i projektet, och specifikt till det kollegiala utbytet. Det är bara att höra av sig!
Vad har ni lärt er genom medverkan i LUCS?
Genom att lyssna in vad andra medlemmar gör lär vi oss mycket kring olika metoder, deras utmaningar och hur de arbetar för att skapa lösningar. På så sätt förstår vi också bättre vad som är unikt för oss och vi kan vässa det ytterligare. Det är också jättespännande att använda LUCS för omvärldsbevakning. Exempelvis kring hur olika typer av frågor diskuteras i olika organisationer, eller tips på rapporter, poddar eller andra projekt och organisationer vi borde spana in eller samarbeta med.
Hur ser ni på framtiden för arbetet med frågor som LUCS berör?
Kännetecknande för det interkulturella förhållningssättet och den interkulturella integrationen, så som medlemsstäderna i Europarådet arbetar med det, är fokuset på jämlikhet och mångfald på den lokala nivån, samt att alltid sätta uppfyllandet av de mänskliga rättigheterna i centrum. Att möta alla invånare eller andra typer av intressenter med värdighet – att skapa värdighet för alla involverade är avgörande. Det interkulturella är mer tillåtande och inkluderande än det “gamla” mångkulturella synsättet. Den avgörande skillnaden är att det interkulturella synliggör skillnaden mellan individer från en och samma grupp, och vikten att inte låsa in individer i begränsande och stigmatiserande grupptillhörigheter.
Precis som LUCS arbetar vi för ett öppet, demokratiskt och inkluderande samhälle, där människor kan vara precis dem de är – med alla sidor av sin identitet. I ett mångkulturellt samhälle kan man tvingas välja mellan sina identiteter för att passa in. I ett interkulturellt samhälle kan man vara 100% av allting. Jag kan personligen tänka att ett interkulturellt förhållningssätt kan hjälpa mig att slappna av. Även om man är jätteintresserad av olika kulturer och kontexter, är det ju omöjligt att lära sig allt om alla. Om vi istället alltid sätter fokus på mångfaldens fördelar, mänskliga rättigheter och att skapa ett värdigt bemötande blir är chanserna större att vi gör rätt.
Samtidigt som detta arbete sker lokalt på många håll, har narrativet kring integration trissats upp och förändrats i negativ bemärkelse både lokalt och nationellt sedan valet i september 2022. Att tumma på, eller rent av göra, angrepp på de mänskliga rättigheterna är helt oacceptabelt. I det förändrade politiska landskapet blir möjligheterna att nätverka med likasinnade ännu viktigare. Vi behöver alla stå stadigt och fortsätta utveckla och genomföra vårt arbete för att bidra till en hållbar värld både lokalt och globalt. LUCS medlemmar blir ännu vassare, modigare och starkare tillsammans, och vår förening, Interkulturella Städer Sverige, vill vara en del av den rörelsen.
Tack Evelina och Interkulturella Städer Sverige för att ni är med och bidrar inom LUCS!