Våren 2024 tog Amani Loubani över som ordförande i Föreningen för lokal Unesco-samverkan Sverige (LUCS). Amani representerar också Malmö stad i föreningen.
Vem är du? (Utöver att du är nybliven ordförande i LUCS)
Jag är Malmöbo men har vuxit upp i Helsingborg och bott i London i nio år. Som person är jag nyfiken och har studerat företagsekonomi, sociologi och strategisk kommunikation. Innan heltidsuppdraget i politiken arbetade jag i cirka 10 år med personer med funktionsnedsättningar som chef inom LSS. Jag har varit politiskt aktiv i över tio år, både inom kommunen i Malmö och i Region Skåne. Jag brinner för att skapa ett jämlikt samhälle, för jämställdhet och barns rättigheter.
Idag är jag kommunalråd med ansvar för demokrati och mänskliga rättigheter i Malmö och representerar staden i nätverket för europeiska städer mot rasism (ECCAR) och i Nordic Safe Cities där fokus är att skapa motståndskraftiga städer. Det är hedrande att ha fått förtroendet att bli ordförande för Föreningen för Lokal Unesco-samverkan i Sverige, ett uppdrag jag ser fram emot att arbeta med.
Vilken roll ser du att LUCS spelar, eller kan spela i framtiden?
Vi lever i ett alltmer fragmenterat politiskt landskap i en omvärld där demokratier urholkas. I diversifierade samhällen är det många som vill skapa gemenskap, men tillvägagångssättet kan vara utmanande. Vi behöver hittar nya vägar för att visa att social hållbarhet är ett konkret arbete som leder till viktiga demokratiska vinningar för samhället i stort. Genom LUCS kan vi hitta nya lösningar för hållbara platser så att framtida generationer kan känna framtidstro. LUCS är viktig för samhällsutvecklingen och för att skapa allianser mellan forskning, förvaltning, civilsamhälle och näringsliv. Ett av de kommande uppdragen blir att sprida denna kunskap så brett som möjligt och utöka LUCS medlemmar och nätverk.
”Man kan inte öppna nya dörrar med gamla nycklar, och tillsammans i LUCS kan vi skapa dessa nya nycklar.”
– Amani Loubani
Vilka är dina förväntningar på det närmsta året för LUCS?
Nu när LUCS blir större och fler medlemmar ansluter sig är det viktigt att stärka relationerna och samarbetet inom LUCS. Under det närmsta året ser jag framför mig att nya kunskapspiloter startas, att vi lyfter bostadsmarknadens roll för att skapa hållbara platser och att förbereda för uppmärksammandet av vårt 10-års jubileum. Det är mycket som har åstadkommits under LUCS första tio år, detta vill vi fira. Samtidigt hinner vi reflektera över vår roll framöver. Frågorna vi arbetar med var en gång i tiden självklara, idag har de blivit alltmer politiserade. Nu behöver vi lyfta dem på att annat sätt.