Den 28 mars äger årets första spridningskonferens inom Unesco LUCS rum. Då handlar det om rätten till jämlik vård. Regionalt cancercentrum Stockholm Gotland arrangerar och berättar om sin framgångsrika kunskapspilot ”Goda vanor för ett friskare liv”.
Arja Leppänen som är projektledare berättar att det redan nu finns diskussioner med medlemskommunerna Eskilstuna och Malmö om att piloten ska spridas vidare dit.
– Det är ju så Unesco LUCS ska fungera!
Då undrar man ju vad gör RCC Stockholm Gotland nu när piloten är avslutad? Jo de diskuterar redan en kommande kunskapspilot kan Arja berätta.
Projektet ”Goda vanor” arbetade genom hälsoinformatörer som informerade Botkyrkas invånare på olika språk. Målet var att öka kunskapen om cancer, öka kunskapen om vad man själv kan göra för att minska risken för vissa cancersjukdomar och målet var också att öka deltagandet i screeningsprogram.
– En så enkel sak som att WHO rekommenderar 150 minuters rörelse per vecka, är viktig att göra känd, säger Arja. Eller att en vattenpipa motsvarar 100 cigaretter.
På spridningskonferensen 28 mars kommer Arja Leppänen att berätta mer om hur projektet gick till. Miriam Elfström, processledare, talar om cancerprevention och screening, Roger Henriksson chef för RCC Stockholm Gotland talar om den nationella cancerstrategin, och från Botkyrka kommer folkhälsostategen Hanna Lind och talar om kommunens erfarenheter av projektet. Det kommer att finnas gott om tillfällen att ställa frågor. Inleder konferensen gör Jens Sjöström, Unesco LUCS ordförande.
Här finns mer information om konferensen och möjlighet att anmäla sig.