Unesco LUCS kunskapspilot ”Goda vanor för ett friskare liv” presenterades på årets första spridningskonferens 28 mars i Stockholm.
Varje år drabbas drygt 60 000 svenskar av cancer. Det har blivit den vanligaste dödsorsaken i landet. Det är den dåliga nyheten. Den goda är att överlevnadsprocenten ökar stadigt tack vare nya metoder och prevention. Lungcancer är värst och tar flest liv. Rökning är här den enskilt farligaste ovanan. 90 % av de kvinnor som drabbas av bröstcancer överlever.
– Botkyrkaprojektet har varit ett nytt sätt att jobba för RCC, säger Roger Henriksson, verksamhetschef för Regionalt Cancercentrum Stockholm Gotland, när han berättade om bakgrunden.
Utmaningen som RCC möter i arbetet med cancerprevention handlar om ojämlikheter i samhället. Det finns ojämlik tillgång till läkare och vårdpersonal. Språk och klassfaktorer påverkar patienters möjligheter att vara delaktiga i prevention som behandling.
Genom att rekrytera 42 volontärer– hälsoinformatörer – i Botkyrka gjordes ett informationsarbete under hösten 2015 och våren 2016. 6000 invånare nåddes av budskap som kommunicerade en balanserad livsstil i fråga om allmänhälsa.
Hälsoinformatörerna genomförde samanlagt 87 föreläsningar (och 678 övriga rapporterade uppgifter om informationsinsatser). De gjordes på platser och i sammanhang som RCC inte annars har tillgång till. Man hann också med att göra en Rapskola tillsammans med Botkyrkaprofilen Dogge Doggelito. Fem hälsoinformatörer fick jobb efter projektet, som alltså genomfördes som en Unesco LUCS kunskapspilot.
– Utmaningen var att skapa en större dialog i den norra kommundelen i Botkyrka med hjälp av information på olika språk, berättar Arja Leppänen, projektledare.
Hälsoinformatörerna fick 8 dagars utbildning. De ägnade sedan 3-4 timmar i veckan i informationsarbete.
RCC arbetar med målet att reducera omotiverade skillnader i vården. Det finns reella skillnader som är väl kända och som ställer krav på nya metoder om man ska skapa förändring.
På spridningskonferensen deltog hälsoutvecklare från bl.a. Malmö-Lund, Norrköping, Uppsala, Göteborg och Folkhälsomyndigheten. Intresset för RCC:s erfarenheter är påtagligt och RCC kommer nu att vidga arbetet till ytterligare några kommuner i länet med liknande utmaningar. En framgångsfaktor som nämndes, utöver volontärernas insats, var samarbetet med Botkyrka kommuns hälsosamordnare och demokratiutvecklare.
– Om vi förbättrar preventionen och utjämnar behandling och vård i systemet kan vi rädda någonstans mellan två och tretusen liv, konstaterar Roger Henriksson.
Läs rapporten om ”Goda vanor för ett friskare liv” här (pdf)
På bilden nedan ser vi Hanna Lind, folkhälsostrateg Botkyrka kommun, Roger Henriksson, chef RCC Stockholm Gotland, Arja Leppänen, projektledare, processledare Jämlik vård och Patientsamverkan, Jens Sjöström, ordförande Unesco LUCS, Miriam Elfström, processledare Prevention, RCC Stockholm Gotland och Leif Magnusson, verksamhetsansvarig Unesco LUCS.