Temat för konferensen var vilka åtgärder bostadsbolagen kan vidta för att öka sysselsättningen på kort och lång sikt i ett bostadsområde.
Dialog, samarbete med föreningar, offentlig sektor, politiker, näringslivet och utbildningsverksamheten var de återkommande ledorden. Social hänsyn vid upphandlingar kan vara en väg att gå. Det betyder att vid en upphandling kräva att leverantören exempelvis av trappstädning rekryterar bland de egna hyresgästerna.
– Vi måste tänka lokalt, och utnyttja de resurser våra hyresgäster har! Kan vi själva erbjuda jobb eller praktik i förvaltningen? Kan vi främja egenföretagandet genom att köpa kringtjänster från de boende? sade Björn Möller, upphandlare, Familjebostäder AB.
Andra projekt vänder sig till nyanlända med hyreskontrakt. I projektet ”Välkommen till framtiden” samarbetar de kommunala bostadsbolagen i Göteborg med stadens förvaltning, arbetsförmedlingen och Folkuniversitetet.
– Deltagarna är personer utan gymnasieutbildning, och undervisningen i svenska, med fokus på yrkessvenska, görs parallellt med arbetsträning och handledning. Erfarenheten visar att kunskaper i svenska språket är viktig, men yrkeskunskaper är viktigare!
Även HFAB (Allmännyttiga Halmstads Fastighets AB) arbetar med projekt som vänder sig till nyanlända bland sina hyresgäster. Projektet ”Välkomstjobb” skapar praktik och jobb bland annat genom ett nära samarbete med de lokala idrottsföreningarna och deras företagsnätverk.
Konferensen avslutades med workshop där många idéer lyftes. Se bilden!
Några slutsatser var att:
- Sysselsättning och trygghet måste ingå naturligt i strukturen.
- Lyssna på de boende! Det finns frustrerande strukturer men också en jättepotential hos de boende, som måste tas till vara!
- Framtiden är uppkopplad och global. Den idéskapande, innovativa plattformsekonomin är här och blir allt mer närvarande i framtiden. Grupper som är utanför arbetsmarknaden i dag måste få en digital kompetens som är en kompetens för framtiden!
Nora Weintraub