Familjebostäder i Göteborg, ny Unesco LUCS-medlem från och med i år, skulle sätta igång att planera totalrenoveringen av området Gärdsås i Bergsjön. Det handlar om 1200 lägenheter byggda på 70-talet längs en gata – Siriusgatan. Området kallas ofta Sirius.
Då ställde de sig frågan: Behövs detta? De stannade upp. Gjorde undersökningar hos hyresgästerna och tog samtal med förvaltarna.
Ur detta kom en ny idé.
Det hyresgästerna var mest missnöjda med var att det är dragit i lägenheterna. De färglada fasaderna var mycket mer uppskattade än Familjebostäder kunde ana. Nu blir det nya ”klimatskal” och utemiljön rustas upp. Men inget stort stambyte. Allt gör i dialog med hyresgästerna.
Dialogen fortsätter. Karin Jaxmark, marknadsstrateg, håller i den.
– Dialog är vägledande för allt vi gör. Och det är viktigt att hyresgästerna känner till vad som ska hända, och att vi bjuder upp och bjuder in – annars blir man lätt negativ och känner sig otrygg, säger Karin.
Dialogen hålls med många olika målgrupper: politiker, grannar, skola, hyresgästföreningen och ännu fler. Snart kommer en bemannad projekt- och dialoglokal att öppna på Gärdsås. Medlemmar till fokusgrupper rekryterades tidigare i år och nu finns 100 stycken.
– I vår bransch är man väldigt rädd för att visa oklara ritningar, men vi tänkte göra tvärtom, förklarar Karin.
Sitt Unesco LUCS-medlemskap vill Familjebostäder använda för att få inspiration och nya idéer. Det behövs göras mer i bostadsområdet, fram för allt behövs fler arbetstillfällen, för dem som bor i Gärdsås. Där kan bostadsbolaget bidra på olika sätt. Kanske upplåta lokaler för företag.
En idé om en Unesco LUCS-konferens på detta tema föds. Den skulle kunna hållas på Gärdsås, i Galaxens fina lokaler. Kanske i höst? Galaxen är förening som funnits i Gärdsås sedan början på 80-talet och driver en gård med lantbruksdjur mitt i miljonprogrammet. Galaxen ordnar också Valborgs- och midsommarfirande, och mycket mer.