Mats Djurberg, generalsekreterare, Svenska Unescorådet öppnade Unesco LUCS internationella seminarium ”Avmystifiera migrationen” den första juni. Sedan talade Jens Sjöström som presenterade temat om att avmystifiera migration. Han presenterade huvudgästen Raúl Delgado Wise som rest med flyg ända från Mexiko för att prata inför dagens åhörare. Förutom Raúl var även Daniel de Torres Barderi inbjuden för att tala om antiryktesarbetet i Barcelona. Deltagarna bjöds på globala och lokala perspektiv att tillämpa i arbetet med migration och integrationsfrågor.
Raúl Delgado Wise presenterade sig som en del av ett internationellt nätverk som vill utmana den rådande synen på migration. De vill förstå migrationens orsaker och hur migration ser ut mer generellt idag. Enligt Raúl är detta viktigt i en tid då det blir allt vanligare att kriminalisera migration. Sin egen hållning kallar han för ”the southern position”. Det är ett försök att skapa en mer integrerad position, vilket för honom och hans kollegor är väsentligt i det som kallas kritiska utvecklingsstudier.
– Här är det viktigt att förstå hur den nyliberala globaliseringen har fungerat, påpekar Raúl, och hur den har medverkat till att skapa nya förutsättningar för migration.
Enligt Raoul beror många av de migrationsströmmar vi ser idag på att företag har en större rörlighet globalt vilket även underlättar för dem att placera industrier i länder där lönerna är låga.
– Vår tids ökade migration har att göra med vad jag kallar för en ojämn global utveckling, säger Raúl. Denna utveckling har effekter både i fattiga och rika länder, fortsätter han, kanske mer i de fattiga än i de rika men oavsett så är denna ojämna utveckling delaktig till att ge bränsle åt myter som skyller problemen på migranter.
Enligt Raúl Delgado Wise är det viktigt att komma ihåg att det är vanligt att migration är påtvingad. Det kan handla om alltifrån konflikter, klimatförändringar eller andra faktorer som försvårar för människor att leva där de är födda.
När det blev Daniel de Torres Barderis tur presenterade han antiryktesarbetet, som startade i Barcelona och bland annat inspirerat kunskapspiloter inom Unesco LUCS.
– Vi ville komma förbi allt prat om skillnader, berättar Daniel, för i den mångkulturella berättelsen handlar allting om skillnader men vi ville prata om vad folk hade gemensamt som medborgare i staden Barcelona. Istället för att prata om fördomar började vi prata om rykten, berättar Daniel, det gjorde det möjligt för människor att prata om sånt som de vanligtvis inte känner att de kan prata öppet om.
Enligt Daniel är det inte så enkelt att motarbeta rykten genom att presentera fakta. Snarare menar han att man måste lyssna i syfte att förstå varför någon börjar tro på de rykten som sprids.
– Jag tror att fördomar handlar om känslor, säger Daniel, och diskriminering är en handling som bygger på de samma. Detta är så rotat i samhället att antiryktesarbetets grunder riskerar att bli förenklat och ytligt: vi delar med oss av fakta så försvinner de här ryktena.
Seminariet avslutades med att publiken fick ställa frågor till Daniel del Torres Barderi och Raúl Delgado Wise om deras presentationer kring ämnet att avmystifiera migration. Några deltagare valde även att stanna kvar en stund för att samtala vidare i Tavernan.